Hello text on chalk board beside white coffee cup

Future Tenses in Adverbial Clauses of Time

Zaman Tünceciklerinde gelecek zaman kullanımı kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yazımda Adverbial Clauses of Time in Future Tenses konusundan bahsedeceğim. Keyifli okumalar.

  • When I see him, I will say “hello”.
  • I will say “hello” when I see him.

Yukarıdaki iki cümle de doğru. When I see him kısmına yan cümle diyoruz, I will say “hello” kısmına ana cümle diyoruz. Bundan sonraki açıklamalarda yan cümle deyince bağlaçlı kısmı, ana cümle deyince diğer kısmı anlayın.

Kural 1: Anlamı gelecek bile olsa yan cümlede will içeren bir gelecek zaman kullanamazsın.

When I see him dediğimizde görme işlemi gelecek de gerçekleşecek ama buna rağmen will olan bir zaman kullanamadığımız için Present Simple kullandık. Present Simple’dan başka verilmek istenen anlama göre farklı present zamanlarda kullanılabilir. Örnekler:

  • When I have finished homework, (Present Perfect işin bitirilmiş olmasına vurgu var.)
  • While I am watching TV, (Present Continuous eylemin devam etmesine vurgu var.)

SONUÇ: Yan cümlede verilmek istenen anlama göre Present Simple, Present Continuous ve Present Perfect kullanılabilir.

Şimdi ana cümle kısmına gelecek olursak vermek istediğimiz anlama göre yine gelecek zamanlardan birini seçebiliriz. Aşağıya gelecek zamanların isimlerini ve kısaca kullanımlarını yazacağım. Önce bunları öğrenmen gerekiyor;

  • Future Simple: I will play football. (Futbol oynayacağım. Genel gelecek zaman. Future Simple ve Be Going To konusundan biliyor olman lazım.)
  • Future Continuous: I will be playing football. (Futbol oynuyor olacağım, gelecekte belirli bir zaman noktasında bir eylemin içerinde olmayı ifade eder. Mesela, Yarın 10’da beni arama, ben o saatte futbol oynuyor olacağım gibi.)
  • Future Perfect: I will have played football. (Futbol oynamış olacağım. Bu da gelecekteki bir zaman noktasına gelmeden önce bir eylemin tamamlanmış olacağını anlatmak için kullanılır.. Mesela, 2027’de mezun olmuş olacağım. Bu 2027’de mezun olacağım demek değil, ondan çok daha önce 2023, veya 2024 gibi 2027’den daha önceki bir zaman diliminde mezun olacağım demek.)

SONUÇ: Ana cümle kısmında vermek istediğimiz anlama göre gelecek zamanlardan birinci seçeriz.

Kural 2: Yan cümledeki zamanlar gerçek zamanlar değildir, ana cümledeki zamana göre anlam kazanırlar.

Başka dir deyişle yan cümlenin zamanını anlamak için ana cümlenin zamanına bakmak gerekir.Örnekler:

  • When you come, I come. (Ana cümle Present simple olduğu için yan cümlenin anlamı da Present Simple olmuş. Dolayısıyla alışkanlık anlatıyor ve anlamı sen ne zaman gelirsen, ben gelirim demek.
  • When you come, I will come. (Ana cümle future olduğu için yan cümle de future anlam kazanmış. Sen geldiğinde, ben geleceğim.)

Şimdi yukarıdaki açıklamaları okuduktan sonra tek yapman gereken bağlaçların anlamlarına sözlükten bakmak ve vermek istediğin anlama göre yukarıdaki açıklamalara göre doğru zamanı seçmen.

Birkaç Örnek

  • When I help my father, my father will be happy.
  • Until you come, I will waite you at the park.
  • As soon as she cleans the house, she will go to shopping.
  • While I am watching TV, my brother will study lesson.

Sonuç

Artık tek yapmanız gereken internette bu konuyla ilgili daha örnek bulup çözmek.

Saygılar Selamlar