worms eye view of mountain during daytime

Present Perfect Tense ile Present Perfect Continuous Tense Arasında Ne Fark Var?

Present Perfect Tense adını sürekli duyarken, Present Perfect Continuous Tense adını o kadar sık duymuyoruz. Present Perfect Continuous Tense hem Perfect hem de Continuous kavramlarını bir arada barındıran bir zaman. Bu yazımda Present Perfect ile Present Perfect Continuous Tense arasındaki farktan bahsedeceğim. Keyifli okumalar…

Present Perfect Continuous Tense nedir?

Present Perfect Tense’in genel özelliklerini taşır, tek farkı cümle sonunda verilen zaman ifadesine (eylemin süresine) vurgu yapmasıdır.

Present Perfect Tense ile Present Perfect Continuous Tense’in karşılaştırılması

  • I have waited for you for two hours.
  • I have been waiting for you for two hours.

Her ikisinde de iki saattir beklendiği söylenmektedir. Birinci cümlede beklemek kavramına, ikinci cümlede iki saat kavramına vurgu yapılmıştır.

  • I have known him for two years.
  • > I have been knowing him for two years.

Present Perfect Continuous Tense sonuç olarak bir continuous zaman olduğu için tüm continuous zamanlarda olduğu gibi non-progressive fiillerle kullanılamaz.

Madem bu zaman bu kadar kolay neden zorlanıyorum?

Öncelikle konuya üç cepheden bakmak gerekir. Birincisi cümleyi yazan kimse; zamana vurgu yapmak isterse bu zamanı kullanır. İkincisi cümleyi okuyan kimse; cümleyi okuduğu zaman zamana vurgu yapıldığını anlar. Üçüncüsü boşluk doldurma şeklinde soru sorulan kimse; İşler burada karışıyor. Örneğin, söyle bir soruda ;

I … a letter for two hours.
A) have written
B) have been writing

Cevabı bulamazsınız, hatta ben de bulamam. İkiside olur. Soru soranlar vurgu kavramını gözden kaçırarak bu tür soru sorduklarında cevabı bulamazsınız. Eğer ille bu şekilde bir soru sorulacaksa fiilin non-progressive verb seçilmesi gerekir. Ve tek sorulabilecek şekli budur.

Sonuç

Oldukça sınırlı bir kullanımı olan ama cümleye güzel anlamlar katan bir zaman. Bu açıklamalardan sonra sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Saygılar Selamlar