person holding white Samsung Galaxy Tab

Degrees Of Adjectives nedir ve Nasıl kullanılır?

Degrees of Adjectives, Sıfatların Derecelendirilmesi demektir ve İngilizce’de sıklıkla kullanılır. Kısaca daha büyük, en büyük diyeceğiz bu konuda. Çok zorlanacağınızı sanmıyorum. Bu yazımda Sıfatların Derecelendirilmesi nedir ve Nasıl kullanılır sorularına cevap vereceğim. Keyifli okumalar…

Sıfatların Derecelendirilmesi ile ilgili kısa bilgi

Sıfatların derecelendirilmesini kavrayabilmek için öncelikle sıfatları üçe ayıracağız;

  • Kısa Sıfatlar: İngilizce’de bir ve bazen iki heceli sıfatlara kısa sıfatlar denir. Ama burada bir sorun ortaya çıkıyor. Heceleme kavramı Türkçe’deki gibi değil, oldukça karışık. Bunun yarine basit bir püf nokta kullanıyoruz. Ağzımızdan, ağzımızın bir hareketiyle çıkan sıfatlar kısa sıfatlar olarak biliniyor. Örneğin; “old”, “new”, “young”.
  • Uzun Sıfatlar: Ağzımızın iki veya daha fazla hareketiyle çıkarttığımız sıfatlara uzun sıfatlar diyoruz. Örneğin; “difficult”, “boring”, “delicious”.
  • Düzensiz Sıfatlar: Bu sıfatların bir listesi var. Az sonra paylaşacağım. Bu sıfatların aynen düzensiz fiillerin birinci, ikinci hali listesi gibi bir listesi var ve sıfatların bu listedeki halleri kullanılıyor.

Düzensiz Sıfatların Listesi

NominativeComparativeSuperlative
badworsethe worst
farfarther/furtherthe farthest/the furthest
goodbetterthe best
littlelessthe least
manymorethe most
muchmorethe most
oldolder/elderthe oldest/the eldest
likemore likethe most like
realmore realthe most real
tiredmore tiredthe most tired

Bu kısa bilgiden sonra şimdi sıfatların hallerinin nasıl yapıldığına bakalım.

Comparative Form nasıl yapılır?

Comparative Form iki şeyi karşılaştırmak için kullanılır. Türkçe’ye daha kelimesi ile çevrilebilir. Bütün Comparative Form’larda mutlaka karşılaştırmak için iki şey/ler olur. Tüm Comparative Formlar’da cümlede mutlaka daha anlamına gelen than olur.

  • Kısa Sıfatların yapılışı: Kısa sıfatlarda, sıfatın sonuna -er ekleriz.Örnek; John is older than Adam. ~ Tom is younger than Marry.
  • Uzun Sıfatların Yapılışı: Uzun sıfatlarda, sıfattan önce ayrı bir kelime olarak more getiririz. Örnek; Maths is more difficult than English. ~ Reading book is more boring than watching TV.
  • Düzensiz Sıfatların Yapılışı: Düzensiz sıfatlar listesinden sıfatın Comparative haline bakıyoruz ve oradaki halini kullanıyoruz. Örnek: He is better than me. ~ Driving a car is worse than walking.

Superlative Form nasıl yapılır?

Superlative Form sıfatların en üstünlük halini anlatmak için kullanılır. Türkçe’ye en diye çevrilebilir. Superlative Form’larda tüm sıfatlardan önce the kullanılır. Ayrıca cümlenin sonunda en üstün olunan grup belirtilir.

  • Kısa Sıfatların Yapılışı: Kısa sıfatlarda sıfatın sonuna -est ekleriz. Örnek; John is the oldest of all. ~ Adam is the youngest of all.
  • Uzun Sıfatların Yapılışı: Uzun sıfatlarda sıfattan önce ayrı bir kelime olarak most kelimesi kullanılır. Örnek; Maths is the most boring lesson. ~ Reading book is the most enjoyable thing I’ve ever seen.
  • Düzensiz Sıfatların Yapılışı: Düzensiz sıfatlar için yine yukarıdaki tabloya bakıyoruz. Örnek; He is the best of all. ~ They are the worst group I’ve ever seen.

Equality Form nasıl yapılır?

Equality eşitlik demektir. as … as kalıbıyla yapılır. Sıfata hiç bir şekilde hiç bir ek eklenmez. Örnek: Ali is as hardworking as Mehmet. ~ Painting is as enjoyable as drawing.

Eğer olumsuz yapmak istersek cümledeki fiili olumsuz yapmamız yeterli. Bu kullanımda isteğe bağlı olarak ilk as, so olarak değişebilir. Örnek; He is not as good as me. ~ Plane is not so comfortable as train.

Sonuç

Gördüğününüz gibi oldukça basit bir konu. İnternette bu konuyla ilgili bolca örnek bulabilirsiniz. Fırsat buldukça bu örnekleri yapın.

Selamlar Saygılar