man with red backpack standing on cliff facing mountains under white sky during daytime

Past Simple Tense ile Past Continuous Tense Arasında Ne Fark Var?

Past Continuous Tense continuous zaman özelliklerinin geçmişe taşınmasıdır. Geçmiş olayları anlatırken özellikle while, as, just as gibi bağlaçlarla sıklıkla kullanılır. Bu yazımda Past Simple Tense ile Past Continuous Tense arasındaki farklılıklardan bahsedeceğim. Keyifli okumalar…

Past Continuous Tense nedir?

Bu zaman geçmişteki bir zaman noktasında bir eyleme devam ediyor olmayı anlatır. Genellikle burada anlatılan olayı başka bir olay keser. Mesela ders çalışıyorduk, birden kapı çaldı gibi.

Past Simple ile Past Continuous Tense arasındaki farklılıklar

I played football.
I was playing football.

Birinci cümle geçmişte başlamış ve yine geçmişte tamamlanmış bir eylemi anlatır. İkinci cümle ise geçmişteki bir zaman noktasında oynama eyleminin ortasında olduğumuzu anlatır ve genellikle burada anlatılan olay başka cümlelerle devam eder. Örneğin; I was playing football. Suddenly, I felt pain in my leg.

While I was studying lesson, my father called me.
While I was studying lesson, my father was calling me.

Birinci cümlede diyelim ki ders çalışmam bir saat sürsün. Ders çalışma eylemi sırasında mesela yarım saat sonra babam beni aradı ve ders çalışma eylemim kesildi. İkinci cümlede yine ders çalışma eylemimiz bir saat sürsün, babam beni bir saat boyunca aradı anlamı çıkar ki, bu son derece garip bir anlamdır. Yani ikinci cümlede her iki cümlede Past Continuous ile söylendiği için her iki eylemin süresi aynıdır.

What did you do in the room?
What were you doing in the room?

Birinci cümlede genellikle bir suçlama vardır. Odada ne yaptın? Diyelim ki hırsızlıkla suçlamak gibi bir anlam çıkabilir. Ancak ikinci cümle ise son derece kibar bir şekilde bilgi almak amacıyla sorulmuş sorudur.

I knew Tom for two years.
> I am knowing Tom for two years.

Past Continuous sonuç olarak continuous bir zaman olduğu için non-progressive verbs denen continuous zamanlarla kullanamayız.

Sonuç

Past Continuous Tense continuous kavramının geçmişe taşınmasıdır. Genellikle geçmişte bir eylemin ortasında olmayı anlatır.

Saygılar Selamlar