silhouette photo of mountain during nighttime

Past Perfect Nedir? Nasıl Kullanılır?

Geçmişten bahsederken zaman zaman Past Perfect Tense’i kullanmamız gerekir. Anlatıma büyük zenginlik katar. Bu yazımda Past Perfect Tense’in hangi durumlarda kullanıldığını anlatacağım. Keyifli okumalar…

Past Perfect nedir?

Aşağıdaki tanım bu zamanla ilgili aşağı yukarı tüm bilgileri içerir.

Past Perfect Tense geçmişte olan iki olaydan daha eski olanı anlatmak için kullanılır.

Şimdi bu tanımı inceleyelim. Birincisi bu zamanı kullanmak için geçmişte iki olaydan bahsetmek gerekiyor. O halde bu zamanın tek başına kullanılması olası değil. Biz geçmişi İngilizcede Past Simple kullanarak anlatırız. Ama bazen iki olaydan daha eski olanı anlatmak istediğimizde bu zamanı kullanırız.

Past Perfect Tense nasıl kullanılır?

İki olaydan bahsetmek için genellikle bağlaçlar kullanılır. Past Perfect Tense ile en çok kullanılan bağlaçlar after, before, when, by the time‘dır. Şimdi ikili olarak verilmiş örnek cümleleri inceleyelim.

After I came home, I had meal.
After I had come home, I had meal.

Yukarıdaki iki cümlenin anlamı aynıdır. İki cümlenin tek farkı birinci cümlede eve geldikten hemen sonra yemek yediğim vurgulanmıştır. İkinci cümlede ise birinci cümledeki gibi bir sıralama vardır ve bu sıralama vurgulanmıştır. Ve dikkat ederseniz ikinci cümle Past Perfect Tense’in kullanım tanımına tam olarak uymaktadır; geçmişte iki olay vardır eve gelmek ve yemek yemek, bu iki olaydan daha eski olanı başka bir deyişle ilk olanı anlatmak için Past Perfect Tense kullanılmıştır.

I studied lesson.
> I had studied lesson.

Yukarıdaki iki cümleye bakarsak. Birinci cümleyi tek başına bu şekilde kullanabiliriz. Ama ikinci cümleyi kullanabilmek için bağlaç olsun yada olmasın mutlaka başka bir cümle daha kullanılmalıdır. Örneğin ikinci cümleyi şu şekilde düzeltebiliriz; I had studied lesson. Then, I watched TV.

Sonuç

Past Perfect Tense öğrenilmesi son derece kolay olan bir zamandır. Tanıma bağlı kaldığınız sürece bu konuda yanlış yapacağınızı sanmıyorum. Aşağıya bir alıştırma bağlantısı bırakıyorum. Yaparken zorlanırsanız lütfen yorumlarda takıldığınız yerleri sorunuz.

Saygılar Selamlar

Online alıştırma 1