bird's eye view of mountain

İngilizcede Gelecek Zaman Anlamında Kullanılan Zamanlar ve Anlamları

İngilizcede anlamı değişmekle birlikte pek çok zaman gelecek anlamında kullanılabilir. Bu yazımda hepsini toplu halde göstermek istedim. Keyifli okumalar…

İngilizcede niçin bu kadar çok gelecek zaman anlamında kullanılan zaman var?

Bu İngilizcenin zenginliğini gösterir. Türkçede 6 zaman varken, İngilizcede yardımcı zamanlarla birlikte 24 zaman vardır. Bu da Türkçedeki bir zamanın birden fazla İngilizce zamanla karşılanması anlamına geliyor. Bu durum kafa karışıklığına neden oluyor. Bu yazıyla birlikte bu kafa karışıklığının sona ereceğini düşünüyorum.

İngilizcede gelecek anlatan zaman örnekleri ve açıklamalar

I will meet Tom at 10 tomorrow.

Future Simple: Yarın 10’da Tom’la buluşacağım. Birinci anlam, konuşma anında karar verilmiş bir eylemi anlatır. İkinci anlamı eğer will kısaltma olarak değil ayrı söylenirse söz verme anlamı çıkar.

I am going to meet Tom at 10 tomorrow.

Be Going To: Bu cümle Tom’la görüşmeye karar verdiğimi ve bu konuda planlama yaptığımı belirtir. Ancak, burada bahsedilen benim planlamamdır. Tom’un bu plandan haberi olmayabilir.

I am meeting Tom at 10 tomorrow.

Present Continuous: Bu cümle Be Going To’lu cümleye göre gerçekleşme ihtimali daha da yüksek bir eylemdir. Benim bu konuda karar verdiğimi ve Tom’a bildirdiğimi, sonuç olarak randevulaştığımız anlamı çıkar bu cümleden.

I will be meeting Tom at 10 tomorrow.

Future Continuous: Bu cümlede saat 10 olduğunda Tom’la görüşme eyleminde olacağım anlamı çıkar. Diyelim ki, saat 9.30’da görüşmeye başlayacağız ve saat 10 olduğunda görüşme eylemine devam ediyor olacağız.

I will have met Tom by 10 tomorrow.

Future Perfect: Bu cümlede ise saat 10 veya daha önceki bir saatte Tom’la görüşme eyleminin sona ermiş olacağı anlamı çıkar.

I meet Tom at 10 tomorrow.

Future Simple: Diyelim ki bugün Pazar, yarın Pazartesi. Bu cümle her Pazartesi olduğu gibi yine bu Pazartesi Tom’la buluşacağız anlamı çıkar. Bir nevi bir alışkanlığın veya sürekli yapılan bir rutinin gelecek anlamında kullanılmasıdır.

Sonuç

İngilizcede gelecek zaman anlamında kullanılan bu kadar çok kalıp olması sizi korkutmasın. Tam tersine bunları bilmeniz okuduğunuzu daha detaylı anlamanızı ve siz cümle kurarken daha az kelime ile daha çok şey anlatmanızı sağlar.

Saygılar Selamlar