green leaf tree on grass field

Relative Clause Nedir? Nasıl Kullanılır? III

Bu Relative Clause üzerine üçüncü yazım. Eğer okumadıysanız ilk ikisini okumanızı tavsiye ediyorum. Bu yazımda Relative Clause türlerinden bahsedeceğim. Keyifli okumalar…

Relative Clause türleri nelerdir?

Relative Clause cümlelerinin iki türü vardır. Defining ve Non-Defining. Bazı kitaplarda Restrictive ve Non-Rescrictive diye de adlandırılır.

Defining Relative Clauses

Önceki iki yazımda gördüğünüz tüm cümleler Defining Relative Clause cümleleriydi. Defining tanımlamak demek ve bu cümleler anlattıkları isimleri tanımlama görevi üstlenirler. Cümleden çıkarılırlarsa cümlenin anlamı bozulur. Bir örnekle başlayalım;

The man whom I know is a doctor.

Bu cümledeki adamın kim olduğu belli değil. Herhangi bir adam olabilir. Bu sorunun önüne geçmek için whom I know kısmı eklenmiş, yani bu adam herhangi bir adam değil, tanıdığım adam diye tanımlama yapılmış. Başka bir deyişle adam kelimesi dünyadaki tüm adamları anlatırken Relatice Clause cümlesi yardımıyla tanıdığım adam sınırlaması getirilmiş. Sonuç olarak Relative Clause cümleden çıkarılırsa adamın hangi adam olduğu anlaşılmaz ve cümle bozulur.

Non-Defining Relative Clauses

Bu cümlelerde anlatılan isim cümleyi okuyan tarafından zaten bilinir. Bizim verdiğim Relative Clause bilgisi ek bilgidir. Bu nedenle genellikle tanınan kimselerle non-defining relative clause cümleleri kullanılır. Non-Defining Relative Clause cümlelerinde that kullanılmaz. Örnek verecek olursak;

İlber Ortaylı, who is a famous historian, is talking about The Ottoman History.

Yukarıdaki cümlede zaten İlber Ortaylı tanındığı için Relative Clause kısmı cümleden çıksa bile bu İlber Ortaylının bilinirliğine engel olmaz. Yukarıdaki cümlede farkettiyseniz tanımlanan isimden hemen sonra bir virgül kullanılmış. Non-Defining Relative Clause cümlelerinde virgül kullanımı zorunludur. Bir örnek daha verelim;

This man, whom you saw lives here.

Bu seferki tanımlanan isim man kelimesi bilinen biri değil, ama başına gelen this kelimesi gösterme sıfatı olduğuna göre cümlenin söylendiği kişinin adamı karıştırmasına imkan yok. Bu nedenle yine Non-Defining Relative Clause kullanılmış.

Kısaca cümleyi duyan kimsenin hangi sorusunu sormaya ihtiyaç duymadığı durumlarda Non-Defining Relative Clause kullanılır.

Defining ve Non-Defining Relative Clause cümlelerinin karşılaştırmalı örnekleri

The boys who are students are working in the garden.
The boys, who are students are working in the garden.

Birinci cümlede öğrenci olan ve olmayan gençler var. Bunlardan öğrenci olanlar bahçede çalışıyor. Bu Cümleden Relative Clause’u kaldırırsak gençler karışır. İkinci cümlede sadece öğrenci olan gençler var ve bu öğrencilerin tamamı bahçede çalışıyor.

Ali who is my friend is here.
Ali, who is my friend is here.

Birinci cümlede birden fazla Ali var. Bu Ali’lerden arkadaşım olandan bahsediyorum. Bu cümlede Relative Clause olan kısmı kaldırırsak Ali’ler karışır. Arkadaşım olan Ali burada. İkinci cümlede tek bir Ali var. Bu Ali arkadaşım ve burada.

Sonuç

Relative Clause konusunu bu şekilde bitirmiş olduk. Siz konuyu daha iyi anlamak için internetten farklı yerlerden alıştırma çözmeye devam edin. Herhangi bir sorunuz olursa yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

YouTube anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.