Past Simple Tense Nedir? Ne İşe Yarar?

İngilizcede geçmişteki olayları anlatmak için Past Simple kullanırız. Past Simple’ı büyük bir küme olarak düşünürsek, Past Continuous, Past Perfect, Past Perfect Continuous bu büyük kümenin alt kümeleridir ve sadece gerekli olan anlarda kullanılırlar. Bu nedenle İngilizcede geçmişi anlatan cümlelerin büyük bir kısmı Past Simple ile anlatılır. Bu yazımda çok kullanılan zamanlardan biri olan Past Simple’dan bahsetmek istiyorum..

Past Simple ne için kullanılır?

Kısaca geçmişteki olayları anlatmak için. Aşağıda bu mantıktan yola çıkarak en çok kullanıldığı yerlere bir bakalım.

Geçmişte tamamlanmış eylemleri anlatmak için kullanılır.

Past Simple’da söylenen olaylar geçmişte başlamış ve geçmişte sona ermiştir. Örnek; I walked in the park. Bu cümlede yürüme eylemi sona ermiştir. Artık parkta yürümüyorum.

Peş peşe olan kısa süreli olayları anlatmak için kullanılır.

Yine geçmişte olan ama art arda kısa sürede olan olayları anlatmak için kullanılır. Örnek; I came home, turned on TV and watched a film.

Sıklık zarflarıyla kullanılırsa geçmişteki alışkanlıkları anlatmak için de kullanılır.

Sıklık zarflarını en çok Present Simple Tense ile gördünüz. Bu alışkanlıklar geçmişe gittiğinde artık Past Simple ile kullanılır. Örnek; I always swam in the sea on Sundays. Burada geçmişte sürekli yapılan bir alışkanlıktan bahsetmektedir.

Sonuç

Bu zamanda en büyük sorun fiillerin ikinci hallerinin öğrenilmesi gerektiğidir. Past Simple’da olumlu cümlelerde fiilin ikinci hali kullanılır ve bunu bilmeden bu zamanda başarılı olamazsınız. Bu sorunu aşmanın iki yolu var; ya çok okuyacaksınız ya da internetten bir listesini bulup ezberleyeceksiniz. Ben birincisini tavsiye ediyorum.

Saygılar Selamlar